Sunday, February 05, 2006

ORGANICKÁ HNOJIVA

JEJICH CHARAKTERISTIKA A POUŽITÍ
Organická hnojiva jsou většinou získávána v zemědělském podniku. Vyznačují se velkým objemem, vysokým obsahem vody a nízkou koncentrací živin.
Organická hnojiva můžeme dělit do tří skupin:
• Statková: chlévský hnůj, močůvka, hnojůvka, kejda skotu, prasat a drůbeže
• Ostatní statková: zelené hnojení, sláma, komposty
• Průmyslová: průmyslové komposty humusové a rašelina
Význam používání organických hnojiv
• Univerzální všestranná hnojiva, která obsahují mimo živin, také další organické látky, mikroorganismy a mikroprvky.
• Jsou pohotovým zdrojem energie jak pro rostliny tak pro půdní mikroorganismy.
• Působí na kvalitu a výši výnosu, podněcují biologickou aktivitu půdy.
• Zvyšují schopnost využití živin z půdy a prům. hnojiv.