Friday, March 10, 2006

Mangan

Rostliny jej přijímají jako Mn2+, jeho příjem je ovlivněn pH a vláhou. Jeho význam spočívá v aktivačním účinku na tvorbu enzymů, syntézu bílkovin, ovlivňuje tvorbu a transport uhlohydrátů a tím podporuje dýchání. Je významný pro tvorbu vitamínu C. Při jeho nedostatku dochází k chloróze, odumírání pletiv. Je důležitý pro oves, hrách, fazoli, brambory atd…


Zinek
V půdě se nachází pouze jako Zn2+, jeho koncentrace v půdním roztoku je nízká. Přístupnost je ovlivněna pH a hnojením vápenatými a fosforečnými hnojivy. Jeho význam tkví v aktivaci enzymatických procesů, podpoře dýchání, zasahuje do tvorby bílkovin a působí na produkci růstových hormonů. Nedostatek Zn vyvolává poruchy v dělení buněk na špičkách kořenů, snížení počtu chloroplastů a chlorofylu. Náchylné na dostatek Zn jsou kukuřice, chmel, len, fazole, sója, vinná réva a další.