Monday, December 18, 2006

Příprava betelového sousta. Vlastní betelové sousto se připravuje tak, že se na listy pepřovníku betelového obvykle dá vápno a dále se položí část semene arekové palmy, případně kousek kořene gambirovníku. Takto připravené komponenty se těsně zavinou do pepřovníkového listu , vloží do úst a sousto se intenzivně žvýká. Jaké jsou účinky betelového sousta? Účinek se projevuje zvýšenou tvorbou rudých slin, které požívači buď vyplivují nebo polykají. Při prvním žvýkání pociťují velmi nepříjemnou, ostrou ipalčivou chuť a dochází také ke stahování hrdla. Později se však v ústech dostavuje pocit nesmírně příjemné chuti. Umírněné žvýkání působí blahodárně tím, že upravuje látkovou výměnu, v tropech porušenou jednostrannou výživou. Přítomný arekolin navozuje dobrou náladu, rozveseluje, podněcuje myšlení, tiší
hlad a žízeň. Trvalé poškození organismu je nepatrné, rozhodně menší než po alkoholu nebo nikotinu, avšak závislost na užívání drogy je daleko silnější než u kuřáka.