Wednesday, June 06, 2007

Je jisté docela
možné používat k zálivce některých rostlin
citlivých na jakost vody, jako jsou třeba
orchideje, i vodu destilovanou.
Kvalita vody se posuzuje podle tvrdosti.
K její klasifikaci se užívá tzv. německých
stupňů tvrdosti (DH — Deutscher Hártegrad).
Jeden stupeň tvrdosti se vyjadřuje
obsahem 10 mg Ca v 1 litru vody. Podle
stupňů DH se pak voda dělí:
velmi měkká voda 0° — 4° DH
měkká voda 4° — 8° DH
středně tvrdá voda 8° — 12° DH
tvrdá voda 12° - 18° DH
velmi tvrdá voda 18° — 23° DH
ultra tvrdá voda nad 23° DH
Pro zálivku se tato voda však nechá
upravit jednoduchým způsobem:
Do ložnice umisťujeme jen
takové květiny, které nevydávají
silnou vůnido 10° DH — Vodu necháme přes noc
v široké nádobě, aby měla
co největší povrchovou
plochu. Vápno se vysráží
na dno. Vodu opatrně slejeme
a zaléváme.
10°—12° DH — Vodu převaříme a vápno
se nám vysráží jako
kotelní kámen.
12°-18° DH - Dáme do lněného sáčku
rašelinu v množství 1 kg
na 10 I vody. Rašelinu
necháme přes noc vyluhovat.
Můžeme ji použít
dvakrát.