Saturday, March 03, 2007

Lysohlávka

Do této skupiny patří houby obsahující jako účinnou látku psilocybin, případně psilocin. Jsou soustředěny v rodech Psilocybe, lysohlávka, Panaeolus, kropenatec a Stropharia. Mnohé z nich jsou známy i u nás.
Z historie omamných hub. Tyto houby považovali původní obyvatelé Mexika za posvátné a nazývali je “teonanacatl”, což je aztécky “boží tělo” či “boží maso”. Na území Guatemaly a některých dalších států Střední Ameriky byly objeveny zvláštní kamenné soušky hub, které pravděpodobně souvisejí s jejich užíváním. I když se v místech původu užívají po tisíce let, první vzorky těchto hub k analýzám se podařilo získat až ve 30. letech tohoto století.
Botanický popis. Mezi nejvýznamnější halucinogenní houby patří druhy rodu Psilocybe, lysohlávka, z čeledi Strophariaceae, límcovkovitých, charakteristické mimo jiné modráním dužniny. Typickým představitelem je Psilocybe mexicana, lysohlávka mexická, rostoucí v jižním Mexiku (stát Oaxaca). Z této oblasti pocházejí i P. aztecorum, lysohlávka aztécká, P. caerulescens, P. semperviva, P. yungensis aj. Další druhy tohoto rodu rostou i v Indonésii, Japonsku a Austrálii.

Labels: